Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Saab оттегли своя Gripen E от търга за швейцарските ВВС

От шведския концерн Saab съобщиха, че няма да вземат участие в авио демонстрациите, планирани за периода 24-28 юни в Пайерн, Швейцария, където те възнамеряваха да представят своя последен модел Gripen E, както и че прекратяват участието си в търга, който неутралната европейска страна обяви за доставка на нови изтребители за военновъздушните си сили.

Реакцията на шведите вероятно е в резултат на изявление от швейцарската страна, че в конкурса ще бъдат взети под внимание единствено оферти за самолети, които са напълно „оперативно готови“ (operationally ready) към 2019.

Тъй като последната разработка на Saab, Gripen E, явно не е в очакваната от швейцарците степен на готовност, шведите вероятно са решили, че участие с по-старата, но напълно оперативна версия – Gripen C, не би било подходящо.

Макар от Saab да бяха уверили швейцарската страна че, в случай че бъде избран, Gripen E ще бъде напълно готов до момента, в който бъдат планирани доставките, очевидно новото изискване на швейцарците е дошло неочаквано за шведския производител и той се оттегля.

В надпреварата за над $6-милиардната швейцарска поръчка, и за честта да носят швейцарския флаг, остават американските F-18 Super Hornet и F-35A, европейският Eurofighter Typhoon и френският Rafale.

Споделете в ...