Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първи полет направи хибрид, който вероятно ще стане първият сертифициран самолет с електродвигател

Първи полет направи шестместен двумоторен Cessna 337 Skymaster, единият от двата двигателя на който е заменен с електрически. Името на новата машина е Ampaire 337 (произнася се точно като „Ампер“).

Идеята наистина изглежда много добра, защото характерната за Cessna 337 конфигурация с два двигателя по надлъжната ос на самолета (единият с тикащ, а другият с теглещ винт), позволява самолетът да продължи полета и само с един двигател, без това да се отрази на управляемостта на машината.

В конкретния случай, задният двигател Continental с 210 к.с. е заменен от електромотор, захранван от батерия. Двете силови установки са напълно независими една от друга. С други думи, това не е точно хибрид по смисъла на автомобилите, защото батериите на електродвигателя не се зареждат в полет, а само на земята.

При експерименталния модел Ampaire 337, след кацане литиево-йонната батерията просто се сменя и се замества от заредена, а изтощената отива за зареждане. Целият процес на замяна не трае повече от 15 минути. Концепцията носи името „паралелен хибрид“, именно защото двата източника за задвижване работят паралелно и са напълно независими.

Крайният ефект е, че с тази концепция съществено се намаляват както цената на полета и шумът в кабината, така и вредните емисии от парникови газове.

Електромоторът с мощност 180 киловата (240 к.с.) е електронно ограничен до номиналната мощност на оригиналния двигател – 210 к.с. като по този начин се запазват основните параметри по сертификация на машината. Батерията добавя около 200 кг. към теглото на самолета, което обаче се компенсира с намаляване на багажа и нуждата от по-малко гориво на борда.

Електрическият двигател е с 85% по-тих от бензиновия който замества, като останалите 15% шум на електродвигателя се дължат единствено на звука от трилопатния му винт.

Докато бъде изцяло сертифицирана за комерсиални полети, модифицираната Cessna 337 ще може да лети с не повече от двама не плащащи пасажера, а след като сертификацията бъде завършена, самолетът ще се ползва за кратки вътрешни полети между населените места от Големия Хавайски остров (Big Island of Hawaii). Така, Ampaire 337 вероятно ще се превърне в първия сертифициран за комерсиални полети самолет с електродвигател.

В един по-късен етап, когато бъдат доказани качествата на новата машина и бъде изградена нужната инфраструктура от зарядни станции, такива модифицирани Cessna 337 се планира да бъдат ползвани и за полети между островите на Хавайския архипелаг.