Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Red Bull Air Races 2014 стартира този уикенд в Абу Даби

След тригодишно прекъсване, през което организаторите бяха заети с проблеми около сигурността на пилотите, на 1 март в Абу Даби отново се открива Световния шампионат по висш пилотаж Red Bull Air Race.

Red Bull Air Race води началото си от 2003, когато се провежда първия такъв шампионат, като в сериите на Red Bull участие са взимали такива световно признати имена като Кърби Чемблис, Пол Бонъм и Майкъл Гулиан.

На последните игри, проведени през 2010, световен шампион стана Пол Бонъм, а след това провеждането на състезанията беше временно спряно поради загриженост за сигурността на пилотите.

След като през тригодишното прекъсване на практика всички правила бяха преразгледани и променени, в започващото утре състезание Red Bull Air Race 2014 вече ще се допускат единствено серийно произвеждани двигатели и витла, пилоните около които ще се изпълняват фигурите, ще са високи вече 24 метра (преди бяха 20 метра) и ще са изработени от специален материал, който много по-лесно ще се разкъсва при евентуално съприкосновение на самолет.

Поради прекомерни претоварвания на пилотите, от задължителната програма отпада и 270-градусовият завой между пилоните, известен като "Quatro".

След откриването и състезанието в Абу Даби, през тази година се планират кръгове на Red Bull Air Race в Малайзия, Хърватска, Полша, Великобритания, САЩ и Китай.

По информация от flyingmag.com

Споделете в ...