Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Pipistrel представиха концепция за хибриден eVTOL

Ако тази новина не беше свързана със словенската фирма Pipistrel, тя вероятно щеше да отмине незабелязана, наред с другите почти ежедневни опити за „електрифициране“ в авиацията. Когато обаче става дума за Pipistrel – фирмата, която първа в света успя да сертифицира електрически самолет, нещата безспорно заслужават нашето внимание.

Иновативната словенска компания представи своя концепция за хибриден (конвенционален/електрически) товарен самолет с вертикално излитане и кацане. Техният хибриден eVTOL с име „Nuuva V300“ ще е със способността да пренася товари с тегло до 460, като ще излита и каца вертикално, а през останалата част от полета ще лети като конвенционален самолет, носен от две високо ефективни крила.

Интересното тук е, че електрическото задвижване ще служи единствено във фазите на излитане и кацане, при които летателният апарат ще излита и каца подобно на съвременните дронове – мултикоптери. През останалите фази от полета, машината ще бъде задвижвана от конвенционален бутален двигател, и „носена“ от двойка високо ефективни криле – едното ниско разположено в носовата част на самолета, и едно с горно разположение – в задната част.

Машината по същество няма вертикално оперение, а стабилизацията и управлението по посока се осъществяват от вертикалните части на страничните конзоли, свързващи предното със задното крило.

Самият фюзелаж е с правоъгълно сечение, предназначено да може да поема стандартни европалети с размери 1200 х 800 мм. през отваряща се носова врата.

Засега концепцията е летателният апарат да е автономен, тоест да лети безпилотно, подобно на дрон, но не се изключва в бъдеще разработката да се „разклони“ и в пилотирани варианти.

Интересното е, че не само електромоторите, които задвижват машината при вертикалното излитане и кацане, но и батерията, която ги захранва, са с водно охлаждане. Това, според авторите, допринася както за повишаване на ефективността им, така и за снижаване на обема и теглото им. Предполага се, че в тези фази от полета както батерията, така и електромоторите, ще са подложени на върхови натоварвания.

По твърдение на Pipistrel, „Nuuva V300“ ще комбинира в себе си положителните страни на хеликоптерите и самолетите, но ще прави това само за малка част от оперативните разходи, характерни за хеликоптери с подобна товароносимост.

Плановете на Pipistrel са новият им летателен апарат да може не просто да лети, но и да влезе в реална експлоатация през първата половина на 2023. Макар че подобни планове вероятно звучат прекалено оптимистично, историята и достиженията на словенците от Pipistrel по-скоро говорят, че това е напълно възможно.Споделете в ...