Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

NASA успешно извършиха тестов полет на спасителната си капсула

Тази сутрин успешно завърши тестов полет на системата Orion Ascent Abort-2, предназначена за спасяване на екипажа на космически мисии, в случай на проблем във фазата на изстрелване.

Полетът стартира от стартовата площадка SLC-46 в Кейп Канаверал, като спасителната система беше монтирана на специално проектиран за целта ускорител с твърдо гориво, който издигна пилотируемия модул на височина едва около 10 000 метра (разбира се, за теста модулът беше без екипаж).

Тази височина беше достатъчна за да се задейства системата от ракетни двигатели, която успешно отдели пилотируемата капсула от ракетата носител за да я върне безопасно на земята.

За опростяване на тестовия полет, пилотируемата капсула не беше снабдена с парашути, и на практика след отделянето си тя се разби във водите на океана. Това обаче беше предвидено. Освен телеметричната информация, която десетки сензори предаваха в реално време през целия полет, преди да се разбие в океана, от капсулата се отделиха няколко модула съдържащи всички данни от полета, които впоследствие ще бъдат локализирани и прибрани за анализ.

Както е известно, още от зората на пилотираните космически полети, изстрелването е една от най-опасните фази от полета, в която са изгубили живота си много космонавти и астронавти.

Жизнената необходимост от такава система вече беше доказана и в практиката, когато 11 октомври 2018 аналогична система при ракетите Союз спаси руския космонавт Алексей Овчинин и американския борден инженер Ник Хейг.

Тогава, проблем с ускорителите на ракетата носител Союз МС-10 по време на изстрелването, задейства спасителната система и благодарения на нея двамата астронавти бяха върнати невредими на земята.


https://www.youtube.com/watch?v=RvD_1isIzYg