Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

KLM спират повечето си полети заради правителствено решение

Холандската авиокомпания KLM, част от консорциума Air France KLM, съобщи, че от утре, 22 януари 2021 – петък, спира всичките си презокеански и голяма част от европейските си полети.

Този ход е вследствие на днешно решение на холандското правителство, според което всички пътуващи, включително и екипажите, трябва да се подложат едновременно на PCR и антигенен тест за Ковид, преди всяко пътуване.

Това изискване е свързано не само пътуванията по въздуха, но очевидно най-засегнати са авиокомпаниите.

Според ръководството на KLM, изискването може да доведе до анулиране на полети, ако в крайната дестинация се окаже, че някой от екипажа има положителен Ковид тест.

В изявление от днес, премиерът на Холандия Марк Рюте е заявил, че от идната събота правителството ще спре и всички полети към Холандия от Великобритания, Южна Африка и Южна Америка.

Спирането на полетите на KLM вероятно ще има и сериозен хуманитарен ефект, защото страни като Мексико, Панама, Колумбия, Бразилия и Аржентина разчитаха на KLM за доставка ваксините си против Ковид.

В страната е в сила стриктна карантина, включваща „вечерен час“, в който се забранява излизането от домовете в интервала от 20:30 до 04:30 часа.