Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

JetZero получи разрешение от FAA за полетни тестове на своя прототип

Базираната в Лонг Бийч компания JetZero, която e проектирала прототип на самолет с т.нар. „смесено крило“ (Blended wing – на снимката), който по нищо не прилича на днешните Boeing или Airbus, получи разрешение от Федералната авиационна администрация (FAA) да започне полетни тестове на мащабно умален демонстрационен прототип – с размер една осма от този на реалния самолет.

Наречен от компанията „най-големият скок в архитектурата на търговските самолети от зората на епохата на реактивните самолети“, самолетът – който изглежда сякаш принадлежи към филм „Междузвездни войни“ – разполага с два реактивни двигателя върху широк корпус, който генерира собствена подемна сила, и който според компанията ще използва половината от горивото, нужно за полета на „стандартен“ самолет.

Да припомним, че докато повечето самолети получават подемната сила от крилото, при JetZero цялата конструкция на фюзелажа имитира крило и генерира подемна сила. Самолетът също така е проектиран да бъде относително лек и да има по-малко челно съпротивление от днешните „конвенционални“ реактивни самолети.

JetZero вижда своя самолет като бъдеща опция както за военна, така и за търговска авиация.

В уебсайта на компанията, новият реактивен самолет е представен в ливрея на ВВС на САЩ, което не е изненада, като се има предвид че Отделът за иновации на Министерството на отбраната на САЩ миналата есен предостави на компанията 235 милиона долара за четири години, за да ѝ помогне да произведе пълномащабен демонстрационен модел до началото на 2027 г.

Компанията се насочва към средния сегмент от пазара на авиокомпаниите, като бъдещите търговски версии на самолета се предвижда да имат потенциала да превозват до 250 пътници.

Споделете в ...