Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Google тестват в Австралия свои безпилотни самолети тип летящо крило

За никого не е изненада, че и гигантът Google се включи в надпреварата за въвеждане на дронове (безпилотни летателни апарати) в някои сфери на бизнеса.

В повечето случаи тези апарати се ползват за извършване на доставки до отдалечени райони или за въздушно наблюдение и заснемане. Дронът на Google не прави изключение от това правило, но и представлява съществена технологична стъпка напред.

За разлика от повечето подобни безпилотни летателни апарати, които са базирани на идеята за куадкоптер, дронът на Google, наречен "Project Wing", е в конфигурация летящо крило, което обаче излита и каца вертикално, а може и да "зависва" във въздуха.

Project Wing се задвижва от четири електродвигателя, които имат достатъчно мощност изцяло да носят летателния апарат и да му позволят да излита и каца вертикално. След излитането обаче, дронът преминава в режим на летящо крило и от носещи, двигателите се превръщат в теглещи, а подемната сила се осигурява от самото крило.

По този начин дронът на Google достига скорости, напълно недостижими за куадкоптерите, като в същото време запазва възможността си да излита и каца "от място".

Засега, макар че вече реално извършва доставки, Project Wing е все още в изпитателна фаза и, както може да се предположи, изпитанията се извършват в обширни и слабо населени райони на Австралия.

Следващата стъпка, според Google, е дроновете да се "научат" да се съобразяват един с друг и да се самонавигират, без участието на наземен екип. Засега обаче не се казва как те биха могли сами да се съобразяват и с останалите участници във въздушния трафик, дори и да летят на височини от 40 до 60 метра над терена.

Споделете в ...