Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA спря полетите на SpaceShipTwo

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) спря от полети космическата система SpaceShipTwo на притежаваната от сър Ричард Брансън компания Virgin Galactic.

Решението бе взето след констатирано отклонение от първоначално планираната траектория по време да шумно рекламирания полет на 11 юли, в който взе участие и самият Брансън.

Според FAA, след отделянето от самолета носител VMS „Eve“, в продължение на минута и 41 секунди совалката VSS Unity се е отклонила от планираната траектория, поставяйки под съмнение възможността ѝ да долети обратно до пистата за кацане в Spaceport America. Отклонението е било регистрирано посредством монтираните от FAA сензори в совалката и вероятно е било причинено от непредвидени странични ветрове във височина.

От своя страна, от Virgin Galactic признаха отклонението, но заявиха че то изцяло е било контролирано от пилотите и в нито един момент долитането до пистата за кацане не е било компрометирано и животът и здравето на екипажа не са били застрашени.

Както е известно, завръщането на „VSS Unity“ до пистата за кацане се извършва в безмоторен режим и трябва да бъде изпълнено с изключителна прецизност, защото пилотите нямат възможност за повторен опит за кацане.

Според изданието „Ню Йоркър“ обаче, съгласно правилата, при подобно отклонение наборът на височина е трябвало да бъде прекратен и изпълнението на цялата програма на полета отменено.

В решението за спиране от полети се казва, че “Virgin Galactic не може да възобнови полетите на SpaceShipTwo докато FAA не проведе разследване за да установи причините за инцидента и степента, в която той е могъл да застраши безопасността на полета.” Ден след обявяването на това решение акциите на Virgin Galactic паднаха със 7%.

Споделете в ...