Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA препоръча проверки и на по-стари модели самолети на Боинг

Американският авиационен регулатор FAA препоръча на авиокомпаниите да проверят по-стари версии на самолетите 737 на Boeing, които имат същия вид аварийна врата като тази, която изпадна от самолет на Alaska Airlines по-рано този месец.

Федералната авиационна администрация каза късно в неделя, че като „допълнително ниво на безопасност“ препоръчва на операторите Boeing 737-900ER да проверят визуално всички закрепвания на средните аварийни врати.

Боинг 737-900ER е по-ранна версия на самолета 737 Max 9, който е в центъра на разследването след инцидента на 5 януари.

Да припомним, че Агенцията приземи 171 от самолетите 737 Max 9 на Boeing, докато разследванията продължават до изясняване на това какво е причинило инцидента със самолета на Alaska Airlines.

Този инцидент също така отново пренасочи вниманието към 737 Max, най-популярният самолет на Boeing, чийто по-малък модел, Max 8, участва в две фатални катастрофи през 2018 г. и 2019 г.

Boeing се бори да овладее последиците от инцидента в Аляска. С тази цел компанията привлече и пенсионирания адмирал от ВМС Къркланд Доналд, който да анализира системите си за управление на качеството. Важни клиенти, включително Ryanair и лизингодателят AerCap, през последните седмици предупредиха, че в компанията трябва да се съсредоточат върху безопасността и контрола на качеството.

Според данни на Boeing, повече от 500 от моделите 737-900ER са доставени на авиокомпаниите по целия свят. Водещите оператори включват United Airlines, Alaska Airlines и Delta Air Lines, които летят с по-голямата част от самолетите, чиято аварийна врата е засегната от препоръката на FAA.

Снимка: NTSB