Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA издаде спешна директива, засягаща всички Boeing 737

Федералната авиационна администрация на САЩ (Federal Aviation Administration FAA) издаде спешна директива за летателна годност (Emergency Airworthiness Directive), засягаща практически всички експлоатирани в момента модели на Boeing от серията 737.

Директивата изисква от всички компании, експлоатиращи моделите Boeing 737-300, -400, -500, -600, -700, -800 и -900, от всички техни модификации, да направят спешни проверки на двигателите, и по-точно на клапаните, отвеждащи от компресорите въздушния поток под налягане (bleed air valves), станали наскоро причина за четири отказа на двигатели в полет. В случай че бъдат открити каквито и да било отклонения от нормалната работа на клапаните, те трябва да бъдат сменяни.

Според FAA, вероятно вследствие на корозия, съществува опасност тези клапани да блокират в напълно отворено положение, което би могло да доведе до пълни или частични откази на двигателите в ключови фази от полета, като излитане и кацане.

Изредените в директивата модели засягат не по-малко от 2000 машини само на територията на САЩ, и макар директивите на FAA да не са задължителни за операторите извън САЩ, предполага се че всички компании, експлоатиращи тези модели, ще последват изискванията на директивата.

Макар че четирите инцидента, визирани в директивата, да са били свързани с откази само на единия от двигателите, според FAA проблемът би могъл да доведе до едновременен отказ и на двата двигателя, което да остави машината изцяло без тяга и да доведе до тежки инциденти.

Предполага се, че този проблем е възникнал вследствие на дългия престой на земята на много от самолетите, поради намалелия от кризата с COVID-19 въздушен трафик.

В тази връзка в директивата се посочва, че всеки самолет, престоял на земята повече от седем последователни дни, независимо от причината, ще се счита за оставен „на съхранение“, което ще изисква специална поредица от допълнителни проверки за връщането му в експлоатация.

Това, за съжаление, е поредният удар по Boeing, след станалите вече легендарни проблеми със серията MAX и драстично спадналите продажби вследствие на кризата с COVID-19.

Споделете в ...