Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA въвежда ред в ползването и пилотирането на любителски дронове

Миналият петък Федералната Авиационна Администрация на САЩ (FAA) публикуваха нова регулация, касаеща ползването на дронове (безпилотни летателни апарати) за развлекателни цели. Сред предписанията е и изискването, при полети в контролирано въздушно пространство около летища, собствениците на дронове задължително да искат разрешение за полети от контролиращите летището органи.

Всъщност това не е съвсем ново изискване. То съществуваше и в досегашната регулация, но беше сведено то „информиране“ на ръковоството на полетите, докато сега вече регулацията изисква задължително и предварително получаване на разрешение за полети.

В контролираните въздушни пространства, освен това, се обособяват зони, в които единствено ще бъде разрешено ползването на дронове, при това, отново след получаване на разрешение.

Друго съвсем ново изискване е пилотите на дронове за развлекателни цели да полагат изпит по авиационна безопасност и общи авиационни познания. Засега учебната и изпитна програми не са разработени, но това предстои, и след като те бъдат готови, пилотите на дронове ще бъдат задължени да полагат съответните изпити и вероятно ще получават нещо като „книжка за правоуправление“ на своите летателни апарати.

Както може да се предположи, новата регулация на FAA вече изисква всеки дрон да бъде регистриран, а полетите, дори и в неконтролирано въздушно пространство, ще бъдат подчинени на стриктни правила, като например полетът да е на височина не повече от 400 фута (120 метра) над терена и пилотът във всеки момент да е във визуален контакт със своя дрон.

С новата регулация на FAA можете да се запознаете в техния сайт.

Споделете в ...