Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA въвежда задължителна втора врата на пилотската кабина

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) въведе изискване всички нови търговски самолети да имат вторична бариера към пилотската кабина, за да се гарантира безопасността на самолетите, екипажа и пътниците във въздуха.

Както е известно, задължителните заключващи се врати на пилотската кабина бяха въведени в отговор на нападенията от 11 септември 2001 г. Според новото правило, когато вратата на пилотската кабина бъде отворена, кабината ще бъде предпазена от проникване чрез допълнителната, втора физическа бариера.

Съгласно това изискване, докато самолетът е в полет, вторичната бариера (или с други думи – втората врата) ще бъде автоматично затворена и заключена всеки път, когато основната врата на пилотската кабина бъде отворена.

Тази наредба засяга операторите, извършващи превоз на пътници във въздушното пространство на Съединените щати, но предвид това че двата най-големи производителя Boeing и Airbus са най-широко представени в САЩ, новото правило вероятно ще засегне всички страни и ще бъде въведено масово.

Целта от това ново правило е да забави евентуално проникване в пилотската кабина достатъчно дълго, така че втората врата на кабината да бъде автоматично затворена и заключена, преди нападателят да достигне до пилотите.

Споделете в ...