Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

F/A-18E Super Hornet се разби в Долината на смъртта

Вчера в около 10:00 местно време в Калифорния, в Национален парк „Долината на смъртта“ (Death Valley National Park) се е разбил изтребител F/A-18E Super Hornet на ВМС на САЩ. Засега нищо не се съобщава за съдбата на пилота, но се предполага че е загинал. На земята, от летящи отломки от разбилия се самолет са пострадали поне седем човека, но животът им е вън от опасност.

Инцидентът е станал на място, известно като „Каньонът от Междузвездни войни“ (Star Wars Canyon) което вече повече от 25 години е атракция за много зрители, дошли специално да гледат ниско прелитащите там изтребители от близката военноморска база Чайна Лейк. От своя страна, и пилотите от въпросната база на US Navy често съвсем целенасочено прелитат ниско над този каньон, знаейки че обикновено там точно това очакват десетки зрители.

Важно е да се отбележи, че по принцип законодателството в САЩ забранява военни самолети да летят над територията на национални паркове, като специално изключение е направено единствено за това място в Долината на смъртта. За тази цел дори са изградени и специални спотове за наблюдение, едно от които е мястото наречено „Father Crowley Overlook“ („Гледката на отец Кроули“), близо до което е станал инцидентът.

Засега не са известни никакви други подробности около катастрофата, нито причините за нея. В ход е спасителна операция, защото съдбата на пилота все още не категорично изяснена.

По-долу можете да видите видео от мястото на инцидента, което обаче не е свързано със самия инцидент.

Споделете в ...