Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Emirates поставиха рекорд на Гинес за хора от най-много националности в един полет

Авиокомпания Emirates подготвиха специалния Airbus A380 (на снимката), с който на 29 ноември 2019 поставиха официален рекорд на Гинес за хора от най-много националности в един полет.

Рекордът беше посветен на обявената в Дубай 2019 за година на толерантността, а пътниците в продължилия около 90 минути полет бяха 540 човека от 145 страни от всички краища на планетата. За съжаление, до момента до нас не е достигнала информация дали в списъка на пътниците е имало и българи.

Кабинният състав на полета също беше доста „шарен“ – стюардесите и стардите бяха 22 от 18 националности.

По-интересен е обаче пилотският състав. Командир на полета беше самият Шейх Ахмед бин Саид Ал Мактум който, освен че е член на Кралското семейство, е и опитен пилот в Emirates, президент на дубайския регулатор за гражданска авиация, председател на Emirates Group, и един от най-богатите хора на планетата.

Втори пилот (First Officer) на полета беше жена – германката Карин Арнинг, а като трети член на екипажа на борда беше и главният пилот на Emirates капитан Аббас Шабан.

През време на 90-минутния полет, целият изпълнен специално за случая на малката височина от само 9000 фута (2700 метра), самолетът прелетя над всичките седем арабски емирства и кацна обратно на летището в Дубай (Dubai International Airport).

Вероятно малко странно звучи такъв полет на толерантността да се организира точно от арабско емирство, чиито вътрешни закони не се славят с особена толерантност, но рекордът си е рекорд, бизнесът – бизнес, а парите – пари … 😉

Споделете в ...