Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Embraer ERJ-175 загуби контрол в полет. Пилотите все пак успяха да го приземят.

Пилотите на Embraer ERJ-175 на американската авиокомпания Republic Airways обявиха аварийна ситуация и бяха принудени да се върнат на летището от което бяха излетели, след като малко след излитането тримът на хоризонталния стабилизатор излезе от контрол, а машината влезе в сривни режими.

Да поясним, че тримът на хоризонталния стабилизатор представлява електро-механична система, която контролира ъгъла на целия хоризонтален стабилизатор на самолета и с това има сериозно влияние върху управлението на машината по вертикала (тангаж).

Самолетът е бил в полет AA-4439 от Атланта до Ню Йорк и на борда на самолета е имало шестима пътници и четиричленен екипаж.

Малко след излитането, на височина около 14 000 фута (4 200 метра) пилотите съобщават за неконтролирано отклонение на хоризонталния стабилизатор (trim runaway) и обявяват аварийна ситуация. Хоризонталният стабилизатор се отклонява в положение на максимално кабриране без възможност пилотите да го върнат в нормален режим.

В резултат на това, всички опити на пилотите да преминат към снижение за да се върнат на летището водели машината до режими на полета, близки до сривните.

След известен престой в зона за изчакване и преминаване през редица чеклисти (поредица от проверки при определени ситуации), пилотите накрая успели да си върнат контрола над машината и успешно кацнали обратно на летището в Атланта.

Да припомним, че подобни неконтролирани движения на хоризонталния стабилизатор (trim runaway) са изключително опасни в полет и подобно неконтролирано отклонение на стабилизатора стана причина за катастрофите със самолетите Boeing 737 MAX и последващото спиране от полети на този модел.

Тепърва предстои причините за инцидента да се изясняват.

Споделете в ...