Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Embraer 190 на казахска авиокомпания стана неуправляем в полет

Самолет Embraer 190 на казахската авиокомпания Air Astana, е претърпял миналата неделя тежък инцидент по време на тестов полет след планов ремонт.

Почти веднага след излитането от летището в Лисабон, пилотите предават сигнал за бедствие „Mayday“ и съобщават за проблем с управлението на машината. На борда е имало шест човека – трима пилоти и трима инженери – и по информация от пилотите никой от органите за управление (кормила и елерони) не реагирал на командите.

Пилотите поискали веднага да се върнат на летището в Лисабон, но очевидно не успяват, защото машината започва да прави напълно неконтролирани завои във всички посоки, което ясно се вижда в записите от Fightradar24. Във въздуха са били вдигнати два изтребителя F-16 на португалските ВВС, които са опитали по някакъв начин да помогнат на бедстващите пилоти.

В един момент нещата стават толкова безнадеждни, че пилотите дори решават да насочат машината към океана за да не предизвикат жертви на земята. Малко по-късно обаче успяват да поставят машината под известен контрол и правят успешно аварийно кацане на пистата във военновъздушната база Бежа (Beja) на около 180 км. южно от Лисабон.

При инцидента няма пострадали. Води се разследване на причините.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!