Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Embraer 190 на казахска авиокомпания стана неуправляем в полет

Самолет Embraer 190 на казахската авиокомпания Air Astana, е претърпял миналата неделя тежък инцидент по време на тестов полет след планов ремонт.

Почти веднага след излитането от летището в Лисабон, пилотите предават сигнал за бедствие „Mayday“ и съобщават за проблем с управлението на машината. На борда е имало шест човека – трима пилоти и трима инженери – и по информация от пилотите никой от органите за управление (кормила и елерони) не реагирал на командите.

Пилотите поискали веднага да се върнат на летището в Лисабон, но очевидно не успяват, защото машината започва да прави напълно неконтролирани завои във всички посоки, което ясно се вижда в записите от Fightradar24. Във въздуха са били вдигнати два изтребителя F-16 на португалските ВВС, които са опитали по някакъв начин да помогнат на бедстващите пилоти.

В един момент нещата стават толкова безнадеждни, че пилотите дори решават да насочат машината към океана за да не предизвикат жертви на земята. Малко по-късно обаче успяват да поставят машината под известен контрол и правят успешно аварийно кацане на пистата във военновъздушната база Бежа (Beja) на около 180 км. южно от Лисабон.

При инцидента няма пострадали. Води се разследване на причините.

Споделете в ...