Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

SpaceX успешно изпратиха към МКС втори екипаж на NASA

Късно снощи, в 02:30 ч. българско време, SpaceX успешно изстреляха поредната си ракета Falcon 9 с четирима астронавти на борда на пилотираната космическа капсула Crew Dragon.

Екипажът се състои от трима американци и един японец, които вече са в орбита, и капсулата им се очаква да се скачи с МКС утре (вторник), рано сутринта в около 07:00 българско време.

51-годишният Майкъл Хопкинс, 55-годишната Шанън Уокър, 44-годишният Виктор Глоувър и 55-годишният Соичи Ногучи, които в момента летят съм МКС на борда на капсулата Crew Dragon, носеща името „Resilience“ („Устойчивост“), са очаквани там от Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков и Кейтлийн Рубинс, които са на Космическата станция от октомври, докъдето стигнаха на борда на руския кораб Союз МС-17.

Интересното е, че японецът Соичи Ногучи е летял както със совалката „Дискавъри“ през 2005, така и със „Союз ТМА-17“ през 2010, и сега, с полета си на Crew Dragon, той ще се превърне в първия астронавт, пътувал до МКС с три различни кораба.

Ако всичко със скачването мине нормално, за пръв път в историята на МКС постоянният ѝ екипаж ще се състои от цели седем астронавта!

Всичко по време на изстрелването мина успешно, а след отделянето си, първата степен на ракетата се приземи без проблем на предвидената за целта плаваща платформа край бреговете на Флорида, и ще бъде подготвена за повторно използване.

В контекста на Ковид пандемията, процедурите преди и по време на изстрелването следваха стриктни противоепидемични протоколи, а самият Илон Мъск не присъстваше, защото е карантиниран с „умерена“ форма на заболяването.

Напълно в духа и стила на SpaceX, на борда на капсулата пътува и малка кукла на име „бейби Йода“ която, освен за забавление на екипажа, служи и като индикатор на безтегловност и полетя из капсулата още в първите мигове, в които екипажът изпадна в безтегловност.

Цялата подготовка и самото изстрелване, можете да проследите във видеото:Споделете в ...