Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing P8 Poseidon излезе от пистата и се приводни в залив в Хавай

Самолет на ВМС на САЩ Boeing P8 Poseidon вчера (20 ноември 2023) се озова в плитките води на залива Канеохе на остров Оаху в Хавай, след като излезе от пистата при кацане в местната база на морската пехота. Инцидентът е станал в 13:57 часа местно време и след катастрофата самолетът останал частично потопен в плитките води на залива.

Властите потвърдиха, че на борда е имало девет души и всички са се отървали невредими. Екипажът е провеждал „рутинно обучение“.

Да припомним, че Boeing P8 Poseidon (на снимката) е американски морски патрулен и разузнавателен самолет разработен и произведен от Boeing Defense, базиран на цивилния Boeing 737-800.

Авиационни експерти твърдят, че причината за инцидента вероятно е комбинация от късата и мокра писта, допълнена от непостоянните и поривисти в момента на кацането ветрове.

Няма информация колко време ще отнеме отстраняването на останките, но някои жители на острова са загрижени от въздействието върху околната среда, тъй като след инцидента е имало разлив на гориво.

За щастие, военните бързо са обезопасили мястото на катастрофата със съоръжения, предотвратяващи разпространението на изтичащото гориво.

Споделете в ...