Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing 777 на руска авиокомпания направи подозрителен полет до Венецуела

Според съобщения на изданията „Новая газета“ и „Дойче Веле“, самолетът Boeing 777 на руската авиокомпания Nordwind Airlines, който в понеделник излетя от Москва за Каракас без пътници, но с два екипажа, се е върнал в руската столица.

Правят впечатление два факта: първо – въпросната авиокомпания досега не е изпълнявала полети до Венецуела, и второ – празната машина с два екипажа на борда навежда на мисълта, че самолетът е изпълнявал конкретна мисия и плановете са били той да се върне в Русия възможно най-бързо. Точно това се и случва.

Светлина върху мисията на мистериозния полет може би хвърля венецуелският депутат Хосе Гера, който написа в Туитър, че „Около 20 тона злато от Централната банка на Венецуела са готови да бъдат натоварени на самолет на руска компания.“

Дмитрий Песков обаче, пресаташето на президента Путин, заяви че в Кремъл „не знаят нищо“ по въпроса. Подобна е реакцията и на управителя на Руската централна банка Елвира Набиулина, която отрече информацията за транспортиране на венецуелското злато до Русия с пътнически самолет.

От друга страна, както е известно, преди дни режимът на Мадуро се опита да изтегли от Британската централна банка съхраняваната там част от златния резерв на Венецуела, но получи отказ. Това подсилва подозренията, че се прави опит венецуелският златен резерв, или поне тази негова част, която се намира във Венецуела, да се изнесе от страната.

Според агенция „Блумбърг“, 20-те тона злато, за които говори венецуелския депутат и икономист, представляват около 20% от целия златен резерв на Венецуела.