Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing с нов проблем, който може да приземи още машини

2019 определено няма да се запомни като добра година за Boeing. След двете катастрофи на 737Max, които за дълго приземиха цялата флотилия от такива машини по света, изглежда сега ще се окаже, че технически проблем може да приземи и още самолети, произведени от Boeing.

Става дума за подобни на миниатюрни релси механични части от крилото, служещи за опора и насочване на предкрилките при тяхното отваряне (т.нар. slat tracks). От Boeing съобщиха че са открили 21 машини, при които тези части вероятно не са били произведени съгласно изискванията, което е възможно да доведе до преждевременното им износване.

Да припомним, че предкрилките са подвижни части от атакуващия ръб на крилото, които при излитане и кацане се „изнасят“ напред и надолу, като така увеличават площта на крилото и променят профила му. Коректната работа на предкрилките е критично важна във фазите на излитане и кацане, защото чрез тях се намалява сривната скорост на самолета, което му позволява да излита и каца безопасно, при по-ниски скорости.

Въпреки че дефектните „slat tracks“ са открити в 21 самолета, предполага се че от проблема са засегнати и други 122 машини, които са били сглобени със същата партида части.

В комюникето си Boeing съобщават, че за смяната на дефектните части на един самолет са нужни между един и два дни, като засегнатите машини трябва да бъдат спрени от полети докато въпросните части бъдат подменени.

Споделете в ...