Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing спира от производство F/A-18 Super Hornet

Boeing обяви, че планира да прекрати производството на изтребителя F/A-18 Super Hornet в края на 2025 г.

Според компанията, решението ще й позволи да пренасочи ресурсите си към бъдещи програми за бойни самолети и да постави ударението върху по-нови концепции, като тренировъчния T-7A Red Hawk и автономния самолет за въздушно презареждане с гориво MQ-25 Stingray.

Освен това от компанията заявиха, че възнамеряват да се съсредоточат върху модернизацията и надграждането на съществуващия флот F/A-18 Super Hornet и EA-18G Growler. Да припомним, че EA-18G Growler (на снимката горе) е палубен изтребител, който е специализирана версия за електронни бойни действия на двуместния вариант на F/A-18F Super Hornet.

„Ние планираме бъдещето си и изграждането на изтребители е в нашата ДНК“, каза Стив Нордлунд, вицепрезидент на Boeing Air Dominance. „Докато инвестираме и развиваме следващата ера на способности, ние прилагаме същата иновация и опит, които направиха F/A-18 работен кон за ВМС на САЩ и десетки военновъздушни сили по света в продължение на близо 40 години.“

Boeing съобщава, че е доставил повече от 2000 Hornet, Super Hornet и Growler от представянето на F/A-18 през 1983 г.

В допълнение към ВМС на САЩ, моделът е достигнал до десетки клиенти, включително в Австралия, Канада, Финландия, Кувейт, Малайзия, Испания и Швейцария.

От Boeing обаче отбелязаха, че производството на F/A-18 потенциално може да бъде удължено до 2027, „ако Super Hornet бъде поръчан от международен клиент“.

Споделете в ...