Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing прекратиха сделката с Embraer

Неочаквано за всички, вчера (25 април 2020) Boeing съобщиха, че прекратяват рамковия договор за създаване на джоинт венчър с бразилската компания Embraer.

Като причина за това решение Boeing изтъкват, че „Embraer не са изпълнили някои предварителни условия по сделката“, но не се уточнява какви.

По-нататък в изявлението на Марк Алън – шеф на проекта за партньорство с Embraer – се казва, че „Boeing повече от две години работи усърдно за да финализира сделката си с Embraer. През последните няколко месеца имахме продуктивни, но в крайна сметка неуспешни преговори относно неудовлетворени условия по рамковия договор. Ние положихме всички усилия да ги разрешим, но това не се случи.“

Вече повече от две години двете самолетостроителни компании водеха трудни преговори за съвместна дейност, която да даде както на Boeing така и на Embraer реалната възможност да конкурират създаденото и действащо вече сътрудничество между Airbus и канадската Bombardier в сегмента на малките регионални пътнически самолети с капацитет 90 до 120 места.

Както е известно, в резултат на това сътрудничество от вече близо 2 години моделът Bombardier CSeries се продава много успешно като Airbus A-220 и това даде сериозно конкурентно предимство на Airbus в този сегмент.

Чрез партньорството си с Embraer, Boeing целяха да дадат отпор на Airbus като изкупят 80% от акциите на бразилската компания и поемат под свой контрол не само производството на серията Embraer E190/195, но плановете включваха и съвместна разработка на съвсем нова турбовитлова машина, която за запълни празнотата оставена от излизащия от производство Bombardier Dash-8 Q400.

Проектът за такова партньорство отначало срещна сериозен отпор от страна както на бразилското правителство, така и на бразилската общественост, които обаче постепенно бяха преодолени и изглеждаше, че сделката ще се случи.

Очевидно обаче някои детайли във фазата по финализиране на сделката са се оказали непреодолима преграда, а не е изключено за такова развитие да са допринесли както проблемите на Boeing със серията 737 MAX, така и глобалният блокаж на авиационната индустрия, причинен от кризата с COVID-19.