Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing изглежда има планове да купи Embraer

Още в края на миналата година подобни слухове се чуха сред авиационната общественост, а от двете фирми не потвърдиха, но и не отрекоха такава вероятност. Нека припомним, че бразилската компания Embraer е третият в света авио-производител, след Boeing и Airbus.

С този ход, освен като начин да се „преборят“ с Airbus, от Boeing вероятно целят и навлизане в сегмента на по-малките 70- до 130-местни лайнери, в който Boeing почти нямат модели, докато Embraer са водещи.

Подобни планове изглеждат логични и като отговор на евентуалното сътрудничество между Airbus и Borbardier, което стана видно когато през октомври миналата година Airbus съобщиха за плановете си да изкупят мажоритарния дял от програмата C-Series на Bombardier.

Засега обаче плановете на Boeing срещат отпора на бразилската държава и най-вече на военните, които виждат в подобна сделка заплаха за националната сигурност и суверенитет на страната. Embraer е не само най-голямата компания в Бразилия, но е и производител на практически целия летателен състав на бразилските ВВС.

Споделете в ...