Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing извършиха успешен тест на спасителната си космическа капсула

На 4 ноември екипът на Боинг извърши успешен тестов полет и приземяване на спасителната система, която е предназначена да върне невредими на земята астронавтите, в случай на проблем в която и да било фаза от полета им до орбита.

Тестът беше извършен на стрелковия полигон Уайт Сенднз в Ню Мексико (White Sands Missile Range, New Mexico), и макар че във финалната фаза само два от трите парашута се отвориха, тестът се зачете за успешен, защото доказа, че системата от ракетни двигатели е способна да отдели обитаемата капсула на достатъчно разстояние от ракетата носител, и впоследствие да я върне на земята без риск за екипажа.

Капсулата CST-100 Starliner, с която беше извършен тестът, е предназначена да транспортира американските астронавти до Международната Космическа Станция (МКС) и се очаква в близко бъдеще да възстанови възможностите за пилотирани космически полети на САЩ, които бяха на практика прекратени след спирането на програмата Space Shuttle през 2011.

Както е известно, вече близо две десетилетия САЩ са принудени да ползват услугите на руската програма Союз за да изпращат свои астронавти в орбита, което им струва около 80 милиона долара на астронавт.

При теста, от наземна платформа бяха включени четирите аварийни двигателя на капсулата (launch abort engines – LAE), които я „изстреляха“ на около 1600 метра височина, след което се отвориха малки стабилизиращи парашути, последвани от главните спирачни парашути, а под капсулата се разгъна система от въздушни възглавници, която позволи и мекото ѝ кацане на земята.

Макар че, както писахме по-горе, се отвориха само два от трите главни парашута, според Boeing това не е провал на теста, а просто аномалия, въпреки която капсулата е кацнала успешно и системата би спасила екипажа в случай на реален инцидент.

Спасителната система е способна да бъде задействана във всяка фаза от полета до околоземна орбита, а този тест доказа, че тя е ефективна дори при инцидент още на земята. Височината от 1600 метра, до която двигателите извеждат капсулата, е напълно достатъчна за безпроблемното отваряне на парашутите и успешното приземяване.

Предвижда се на 17 декември 2019 Боинг да извършат реален, макар и все още не пилотиран полет до околоземна орбита, а от NASA съобщиха, че няма да разрешат пилотиран полет докато проблемът с неотворения трети парашут не бъде решен.

Както е известно, през 2014 NASA номинира две компании, които да разработят нови, изцяло американски системи за пилотирани полети до орбита, и това бяха компаниите Boeing и SpaceX. И двете компании се ангажираха да извършат първите си пилотирани полети до края на 2017, но технически проблеми принудиха и двете компании да не удържат на обещанието си. Засега се очаква първият пилотиран полет до орбита след 2011 с изцяло американска техника да се случи през първата половина на 2020.

Споделете в ...