Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Boeing доставиха 1500-ния 747

На 28 юни 2014 компанията Boeing достави на своя клиент Lufthansa юбилейната бройка №1500 от легендарния Boeing 747. Машината е от серията 747-8 (известна още като "dash eight"), а на опашката от чакащи след юбилейната машина, има още 51 поръчки от същия модел. 

Нека припомним, че историята на този безусловно най-доказан с надеждността си и първи в историята широкофюзелажен самолет, започва още през шейсетте години на ХХ век. Тогава, в резултат от стремглаво повишаващото се търсене на авиопревози, Boeing решават да проектират още по-голям и по-надежден модел от своя доказал се вече Boeing 707.

Тъй като по това време всички в Boeing били убедени, че бъдещето на пасажерските полети ще принадлежи на свръхзвуковите самолети, проектантите разработват 747 преди всичко като товарен самолет. За това допринася и обявения през 1963 от ВВС на САЩ конкурс за проектиране на голям стратегически транспортен самолет. Boeing участват в този конкурс именно със своя 747. Оттам идва и характерната "гърбица" в предната част на машината, където се помещава пилотската кабина, и която позволява като товарен отсек да се ползва практически цялото тяло на самолета.

Макар и конкурсът на щатските ВВС да е спечелен от Lockheed (с техния Lockheed C-5 Galaxy), от Boeing не се отказват от проекта си 747 и просто го превръщат в най-успешния пътнически самолет в историята на авиацията …

747 отдавна си е спечелил прозвището "Кралица на Небесата" (Queen of the Skies) и претърпява множество варианти и подобрения, най-разпространеният от които е 747-400, а последният вариант – 747-8 – дори и след четиридесетгодишна история на модела, се явява пряк и изключително силен конкурент на ултрамодерния европейски Airbus A-380.