Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Амелия Ерхарт излетя за околосветския си полет

Не, това не е грешка и новината не идва със 77-годишно закъснение. На 27 юни 2014, 31-годишната Амелия Роуз Ерхарт излетя на борда на едномоторния си турбовитлов Pilatus PC-12NG за да стане първата в света жена, обиколила планетата с едномоторен самолет.

Амелия Роуз ще следва примера на известната си съименничка Амелия Мери Ерхарт, която през 1932г. стана първата жена, прелетяла сама Атлантическия океан и, за съжаление, безследно изчезна през 1937г. при опита си да направи околосветска обиколка заедно с навигатора си Фред Нунън.

Тогава двумоторната им Ликхийд Електра се загуби в Южния Пасифик и до ден днешен от нея и екипажа й следи не са открити.

Разбира се, със съвременните средства за комуникация и навигация, както и с надеждността на съвременните авиационни технологии, обиколката на света, дори и с едномоторен самолет, е доста по-лесно постижимо начинание, отколкото през 1937-ма.

Освен изключително надеждният Pilatus PC-12NG, Амелия Роуз ще има на разположение двойно осигурена GSP локационна система и ултрамодерно навигационно оборудване Honeywell Primus Apex.

В този смисъл младата Амелия Роуз Ерхарт не се стреми да надмине съименничката си Амелия Мери Ерхарт а, както самата тя твърди, "да пресътворя и символично да довърша околосветския полет на съименничката си, както и да задълбоча духовната си връзка с нея."

Полетът на младата авиаторка можете да следите на AmeliaEarhartProject.com

По информация от huffingtonpost.com