Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Blue Angels сменят самолетите си. Започват с “Fat Albert”.

Елитната ескадрила за фигурен пилотаж на Щатските военноморски сили, известните Blue Angels (Сините Ангели), съобщиха, че са подписали договор за доставката на нов C-130 Hercules, който ще замести сегашния им товарен самолет, станал известен с галеното си име “Fat Albert” (Дебелия Алберт).

Подписаният договор е на стойност $29.7 милиона и ще замести сегашният поостарял C-130Т с по-новата версия C-130J която, освен с много по-модерно оборудване, е снабдена и с по-мощни и по-ефективни двигатели.

Интересното е, че „новият“ Fat Albert всъщност ще дойде от Великобритания и не е нов, а е бил вече използван от Британските ВВС. Според командването на военноморските сили на САЩ, придобиването на използвана машина за „поста“ на Fat Albert ще спести поне $50 милиона, което представлява разликата в цената спрямо нова машина от същия тип. Другото положително в това решение е, че по-новият но употребяван C-130J ще бъде доставен още в началото на идната година, докато поръчката и производството на напълно нов C-130J биха отнели повече време.

Смяната на “Fat Albert” обаче е само първата стъпка към цялостна промяна в емблематичната ескадрила. „Сините Ангели“ планират да сменят и собствените си F/A-18C/D Hornet с нови, по-големи и по-мощни F/A-18E и F/A-18F Super Hornet. Макар на този етап това да не се съобщава, предполага се че Супер Хорнетите също ще са употребявани. Подготовката и преоборудването на новите машини за специалните нужди на Blue Angels ще отнеме обаче повече време, и се очаква новите Super Hornet да бъдат доставени през 2021.

Нека припомним, че елитната ескадрила Blue Angels е създадена още през 1946 и е втората най-стара такава ескадрила на света, след френската Patrouille de France, създадена още през 1931.

В момента Blue Angels разполагат с шест McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, а в ескадрилата имат честта да участват 6 от най-елитните пилоти на САЩ – пет от военноморските сили (US Navy) и един от морската пехота (Marine Corps) на САЩ.

Ежегодно Blue Angels участват в най-малко 60 въздушни демонстрации навсякъде по света, а товарният “Fat Albert” е винаги с тях, не само пренасяйки помощно оборудване и персонал, но и понякога сам изпълняващ някои фигури от висшия пилотаж, поне доколкото позволяват размерите и теглото му 🙂