Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Турските авиолинии повредиха чисто нов Дриймлайнър при снимки на реклама

Най-малко четири прозореца от пътническия салон на чисто нов Boeing 787-9 тежко се деформираха или направо стопиха при снимките на рекламен клип за Turkish Airlines.

Инцидентът е станал на 30 юни когато, за да имитира слънчевите лъчи, влизащи през прозорците на самолета, снимачният екип инсталирал мощни прожектори от външната страна на фюзелажа, в непосредствена близост до прозорците.

Снимките продължили повече от три часа, като през цялото това време прожекторите били включени на пълната си мощност от по няколко киловата.

В резултат на високата температура, най-малко четири от външните композитни стъкла на чисто новата машина се деформирали, а някои направо се стопили (видно от снимката).

Новият Boeing 787-9 Dreamliner е бил доставен на турските авиолинии само четири дни по-рано – на 26 юни, и е трябвало да направи своя първи редовен курс (за който били посветени снимките) на 8 юли. Веднага са били повикани експерти от Boeing за да установят щетите и възможностите за бърз ремонт, но най-вероятно машината няма да бъде в състояние да изпълни полета си на 8 юли.

Turkish Airlines планират с новия Длиймлайнър за поддържат редовни полети до Бали, Богота, Вашингтон и Атланта, а повреденият самолет всъщност е първият от общо 25 поръчани Boeing 787-9, които ще бъдат поетапно доставяни на турската авиокомпания до края на 2022.

Снимка: AirportHaber / Twitter