Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Bell създадоха хеликоптер с електрически опашни винтове

Както е известно, при класическото (и най-разпространено) конструктивно решение, хеликоптерите са оборудвани с опашен винт, който компенсира въртящия момент, създаван от носещия винт. Това конструктивно решение е доказано в практиката и се прилага при над 90% от хеликоптерите по света.

Опашният винт обикновено се задвижва от основния двигател (или двигатели) на хеликоптера, посредством сложна система от редуктори и валове, а тягата на опашния винт се управлява посредством неговата стъпка.

Фирмата Bell обаче предлага нов поглед върху добре познатата схема. Те решават да заместят „конвенционалния“ опашен винт със система от четири електрически „вентилатора“. Bell са нарекли системата си EDAT, което е съкращение от Electrically Distributed Anti-Torque.

В завода си в Мирабел, Канада, от фирмата демонстрираха новата си концепция, инсталирана на модифициран Bell 429. Както се вижда във видеото (най-долу), поведението на машината не се отличава от това на стандартния Bell 429, решен по конвенционалната схема.

Според Bell, преимуществата на електрическото решение са много.

Преди всичко, съществено се олекотява и опростява конструкцията на машината. При новото решение цялата сложна и тежка система от редуктори и валове, привеждащи в движение опашния винт, просто липсва. Липсва и сложната и често създаваща критични проблеми главина на опашния винт, чрез която се осъществява управлението на хеликоптера по посока. Това вече се прави по електрически път, чрез управление на оборотите на системата от електромотори.

Разбира се, липсата на сложните механични системи от конвенционалните хеликоптери води и да повишена надеждност, по-ниско тегло, и не на последно място – по-ниско ниво на шума. Излишно е да споменаваме, че новата концепция съществено облекчава и поддръжката на целия хеликоптер.

Ако сега си мислите, че вече и при хеликоптерите сме свидетели на подхода „fly by wire“, няма да сте далеч от истината. Точно така е, но това засяга единствено управлението на опашната система от винтове. Всичко останало в експерименталния хеликоптер работи по стандартния начин.

Може би се питате защо опашните „вентилатори“ са цели четири? Целта, разбира се, е надеждност. Четворката електромотори са куплирани в две двойки, и дори два от електромоторите да откажат, машината ще е способна безопасно да се приземи с останалите два. Добре знаем какво се случва при конвенционалните хеликоптери, ако единственият опашен винт по някакви причини откаже.

Експерименталната машина изпълнява програма от тестови полети още от май 2019 и оттогава е извършила вече 25 успешни полета.

Споделете в ...