Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

B-21 Raider извърши втори тестов полет

Northrop Grumman B-21 Raider извърши тестов полет от военновъздушната база Едуардс, Калифорния, на 17 януари, отбелязвайки втория потвърден полет на стелт бомбардировач от второ поколение.

Военновъздушните сили на САЩ потвърдиха полетния тест, след като авиационни ентусиасти забелязаха, че самолет с позивна RAIDR13 се появява в сайтовете за проследяване на полети. Подобна позивна беше използвана и от следящ самолет (chase aircraft) по време на първия полет на B-21 на 10 ноември в Палмдейл, Калифорния.

„Мога да потвърдя, че B-21 е летял днес“, каза говорител на военновъздушните сили. „Полетното тестване е критична стъпка в тестовата кампания, управлявана от Изпитателния център на ВВС и комбинираните изпитателни сили B-21 на 412-то изпитателно крило … “

Говорителят на военновъздушните сили, позовавайки се на изискванията за сигурност, отказа да предостави повече подробности за полета и колко са летели до момента.

Вторият признат тест на B-21 дойде 68 дни след първия полет от общественото летище в Палмдейл. Първият излет на B-21 кацна в Едуардс, обширна база с писти под защитено въздушно пространство, които са трудни за забелязване от обществено достъпни терени. Възможно е още тестове на B-21 да са били проведени и тайно след 10 ноември, но позивните на техния следящ самолет да не са били забелязани.

Източник: Aviation Week
Снимка: Northrop Grumman