Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus A321XLR не е просто нов модел. Той може да смени правилата на играта.

Навлизането на нов модел самолет обикновено не е нещо, което разтърсва индустрията на търговските авиолинии. Новите варианти на самолети обикновено въвеждат постепенни подобрения, като по-добра горивна ефективност или модернизирани кабини. Навлизането на Airbus A321XLR обаче може да доведе до нещо различно: той има потенциала да промени из основи мрежите за дълги и презокеански полети.

Airbus се надява самолетът да бъде сертифициран преди Международното авиошоу във Фарнбъро, което ще се проведе от 22 до 26 юли т.г. XLR, който наскоро летя на авиоизложението ILA Berlin Airshow, също ще бъде показан на тазгодишното най-голямо аерокосмическо събитие.

A321XLR възражда ниша, създадена преди десетилетия от Boeing 757, който в момента е единственият, макар и застаряващ, тяснофюзелажен самолет, способен да лети на истински дълги разстояния. Airbus обаче твърди, че XLR ще има около 30% по-нисък разход на гориво от своя предшественик, създавайки икономическа жизнеспособност за по-малко натоварени маршрути и нови бизнес модели за пътувания на дълги разстояния.

A321XLR би могъл да погълне част от трафика на авиационните хъбове, тъй като позволява на конкурентните авиокомпании да летят директно до по-малки летища извън центровете и да прехвърлят пътници – което го прави оперативно по-евтино за превозвача и по-удобно за пътниците да избягват често претоварени летища.

В търговската мрежа A321XLR вече има успех. Според базата данни на Aviation Week, Airbus е събрал повече от 500 твърди поръчки за самолета.

IndiGo е най-големият клиент с ангажимент за 70 самолета, следван от American Airlines с 54, United Airlines с 50 и Wizz Air с 47. Съставът показва, че самолетът е генерирал интерес както от стари, така и от нискотарифни авиокомпании. При American Airlines и United Airlines XLR ще замести застаряващия 757, но при други авиокомпании XLR ще позволи на превозвачите да достигнат до нови стратегически сфери.

Макар че новата машина е версия на вече популярния A321neo, XLR е съществено различен. Ключовата разлика е капацитетът на горивото – новият заден централен резервоар (RCT) има капацитет от близо 13 000 литра, което позволява на самолета да лети по маршрути от близо 9 000 км.

Заради допълнителния капацитет за гориво Airbus повиши максималното излетно тегло от 97 на 101 тона. „Променихме напълно основния колесник и опростихме механизма“, казва Гари О’Донъл – ръководител на програмата A321XLR. Носовият колесник е подсилен, а гумите, колелата и спирачките са обновени.

Инженерите на Airbus са се възползвали от възможността да доближат семейството A320neo до технологичните стандарти на A330neo и A350, като са променили важен елемент от управлението на полета – вертикалното кормило. Поради местоположението на новият заден централен резервоар, традиционните контроли на вертикалното кормило са заменени от това, което Airbus нарича eRudder. Планира се през следващите три години тази технология да бъде интегрирана и в базовия модел A321neo.

Airbus не е разкрил плановете си за производството на XLR. Според платформата Fleet Discovery, седем самолета са планирани да бъдат доставени още тази година, 51 през следващата година, 120 през 2026 г. и цели 142 през 2027 г.

Снимка: MarcelX42 / Wikimedia Commons

Споделете в ...