Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus A320-200 кацна аварийно с носова стойка блокирала под 90 градуса

На 6 март т.г. A320-200 на индонезийската компания Batik Air със 117 пътници и шестчленен екипаж извърши аварийно кацане, след като носовата стойка на колесника отказа да се прибере и застана под прав ъгъл спрямо посоката на движение.

Самолетът с регистрация PK-LUT е излетял от летището в град Джамби за полет към столицата Джакарта, когато малко след излитането, на височина от около 1000 метра, пилотите получават сигнал за проблем при прибирането на колесника.

Пилотите решават да се върнат и да кацнат обратно на летището, от което току-що са излетели. Това и правят, и точно 25 минути след излитането самолетът спира успешно в края на писта 31 на летището в град Джамби.

При кацането обаче се чува остър режещ звук, а от носовата стойка на колесника започват да излизат искри и пламъци. След като самолетът спрял било установено, че колелата на носовата стойка били застанали под 90 градуса спрямо посоката на движение, а стойката само по чудо е издържала натоварването при кацане.

За щастие, никой от намиралите се на борда 123 човека не е пострадал и всички те успешно напуснали машината на самата писта.

Интересното е, че това не е първият случай, в който носовата стойка на Airbus A320 блокира под прав ъгъл спрямо движението.

Във видеото по-долу се вижда съвсем аналогичен случай от 2012, когато отново Airbus A320 каца аварийно на летище Бърбанк в Калифорния, след като носовата стойка отново блокирала перпендикулярно на посоката на движение. Тогава отново се разминало без жертви.Споделете в ...