Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus ще си партнират с малката компания Aerion Corp. в построяването на свръхзвуков джет

Малката американска компания Aerion Corp. вече повече от десетилетие работи върху проект за свръхзвуков бизнес джет. В проекта обаче наскоро се включи и концерна Airbus, с което се очаква разработката значително да се ускори.

Въпреки че засега детайлите по това сътрудничество не са разкрити, предполага се, че Airbus ще участват в проекта както със свои специалисти, така и с практически неограничените си тестови и сертификационни възможности.

Проектът на Aerion е за тримоторен бизнес джет (на снимката), който е способен на крейсерска скорост от Mach 1.6 над океани и слабо населени местности и ще поддържа високи дозвукови скорости над населени места.

Според Aerion Corp, при планираната цена за машината от около 100 милиона долара и предвид търсенето в сегмента, едва ли ще има недостиг на клиенти за самолета.

Проектът ще бъде изцяло реализиран в сътрудничество с професионалистите на Airbus от космическата и отбранителна секция на концерна (Airbus Group's Space and Defense division), базирана в Рино, Невада, където се намира и базата на Aerion Corp.

По информация от flyingmag.com

Споделете в ...