Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus ще оборудва самолетите си със „спални купета“

Макар и не гениална, определено иновативна е идеята на Airbus да оборудва самолетите си със спални отделения в които, при дълги полети, пътниците заплатили известна сума допълнително, ще могат да поспят в пълноразмерно легло.

Модулите със „спални купета“ ще са със стандартни размери на багажни контейнери и ще могат да се инсталират в багажните отделения на самолетите, които са под основния пътнически салон. Както е известно, багажните отделения на съвременните самолети са херметизирани и климатизирани, също както пътническите салони, и единствената разлика е, че не са оборудвани с прозорци. Този недостатък обаче се планира да бъде компенсиран от видеоекрани с висока резолюция, които ще заместят прозорците във всяко „купе“.

Плановете са първите самолети, оборудвани с такива спални модули, да са от серията A-330 и да се появят през 2020 г. Разбира се, при по-къси полети, спалните модули могат лесно да се заменят от стандартни товарни контейнери, като основната разлика между „обикновените“ самолети и тези, пригодени за спални контейнери, ще бъде специалната стълба за пътниците, която ще води от пътническия салон към спалните помещения.

Освен модулите със спални помещения, предвижда се да бъдат изградени и подобни модули с душ кабини, както и модул за медицински център.

Както вече казахме, за пилотния проект с тази технология ще бъдат оборудвани машини от модела A-330, но при успешен тестов период се предвижда по същия начин да бъдат оборудвани и флагманите на Ербъс – A350 XWB.

Споделете в ...