Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus тестват ново, революционно, активно крило

Модифициран бизнес самолет Cessna Citation VII, който ще се използва като летяща тестова платформа за нов дизайн на крило, излетя за първи път, обяви Airbus UpNext — иновативното подразделение на производителя Airbus.

Излитайки от летището в Тулуза на 6 ноември, самолетът отбеляза началото на първата фаза от тестовата кампания. Citation VII e в центъра на демонстрационната програма на „Extra Performance Wing“.

В основата на иновацията е краят на крилото, снабден с полуеластични подвижни плоскости, реагиращи автоматично в случаи на силна турбуленция. Тези подвижни плоскости реагират активно на турбуленцията и освобождават крилото от натоварванията, предизвикани от нея в структурата на крилото. Това дава възможност крилото да бъде олекотено, тъй като се елиминират натоварванията от турбуленциите при конвенционалния дизайн.

Изходящият ръб на демонстрационното крило също ще бъде снабден с „автоматично реагиращи“ клапи, които могат да променят позицията си много бързо. Или накратко: подобно на крилото на птица, крилото на демонстратора ще се адаптира към условията на полет: надморска височина, степен на турбулентност във въздуха, скорост и тегло на самолета.

Освен подобрената надеждност и устойчивост на турбуленции, инженерите на UpNext се стремят и към 5-10% подобрение на разхода на гориво, вследствие на подобрената аеродинамика и намаленото тегло.

Снимка: Airbus

Споделете в ...