Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus разработиха и тестваха първия напълно електрически самолет, захранван от батерии

Макар това да не е първият изцяло електрически самолет в историята (захранваният от слънчеви батерии Solar Impulse е известен и лети отдавна), тестваният миналия петък в Бордо електро-самолет, наречен E-Fan, е категорично първият захранван от батерии електрически самолет със сериозни амбиции за комерсиално приложение.

Произведеният от експериментално звено на Airbus изцяло електрически E-Fan се захранва от 120 литиево-полимерни батерии и развива максимална скорост от 220 км/ч. Самолетът е двуместен и се задвижва от два електромотора с обща мощност от 60 kW (80 к.с.).

Макар първият полет да е траял само десет минути, от Airbus твърдят, че автономността на батериите е напълно достатъчна за комерсиалната му експлоатация. Наред с безусловните си екологични предимства (нулеви вредни емисии и почти пълна липса на шум), самолетът се отличава и с изключителна икономичност. "Разходът" му е само 12 Евро на час, срещу минимум 40 Евро на час за самолет със същите размери и характеристики, задвижван от конвенционален двигател.

В "пътната карта" на Airbus, свързана с развитието на тази технология, е включена разработката на четириместен вариант E-Fan 4.0, който ще се използва за учебни и развлекателни полети, като концернът планира разработката и на малки изцяло електрически пътнически самолети, предназначени за кратки междуселищни полети (т.нар. commuter aircraft).

Амбициите на Airbus обаче не спират дотам. Европейският концерн планира в рамките на следващите 20 години да разработи и електрически или хибриден "конкурент" на машините от класа на сегашния Airbus A320, чиито въглеродни емисии ще са едва една осма от тези на конвенционалните им събратя, а експлоатационните разходи – не повече от 50% от сегашните.

По информация на Airbus, FRANCE 24 и AFP

Споделете в ...