Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus представиха нов свръхбърз хеликоптер

Демонстрационният хеликоптер „Racer“ на Airbus Helicopters извърши първи полет в завода на производителя в Маринян, Южна Франция. Хеликоптерът летя около 30 минути, за да се оценят летателните характеристики на летателния апарат като част от кампания, която ще продължи две години.

Характерна особеност на новата машина е, че тя обединява „двата свята“ – на хеликоптерите и самолетите. Основната част от подемната сила се осигурява от класически носещ ротор, но хоризонталната скорост идва от два странични, вертикални, тикащи ротора. Друга особеност е липсата на опашен винт, като въртящият момент на носещия винт се компенсира от същите тези странични ротори.

В скоростен полет голяма част от подемната сила се поема от две двойки крила от двете страни, в края на които са разположени тикащите ротори. Управлението при скоростен полет се осъществява както чрез носещия ротор, така и от подвижни повърхности, разположени на крилата и на опашното оперение.

Машината може да лети с крейсерска скорост от над 400 км/ч, а разходът на гориво остава същия като при конвенционален хеликоптер със същите размери, но при скорости само 150-180 км/ч. Така, летателният апарат постига намаление на разхода на гориво с около 20% в сравнение с хеликоптерите от сегашното поколение от същия клас.

Хибридно-електрическата система, разработена с Safran Helicopter Engines, позволява на един от двата двигателя Aneto-1X да бъде спрян по време на круизен полет, при това не при аварийна ситуация (отказ на двигател), а единствено с цел подобряване на горивната ефективност.

Racer има за основна цел да демонстрира предимствата на високата скорост за редица критични мисии като спешни медицински услуги за спасяване чрез предоставяне на лечение в „златния час“, издирвателни и спасителни операции, както и за високоскоростен търговски транспорт.

Споделете в ...