Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Airbus доставиха първия A350 с тъч-скрийн екрани в кокпита

Макар всички отдавна да сме свикнали с тъч-скрийните на нашите телефони, напълно оправданата и обяснима консервативност в авиацията кара тази новина наистина да изпъква.

Всъщност, нека припомним, че сертификацията от страна на EASA на тази функционалност в новия флагман на Airbus – A350 – завърши едва през миналия месец, а и засега Airbus предлагат тъч-скрийните само като екстра за модела, при това достъпна само за три от шестте мултифункционални дисплея в пилотската кабина.

Това обаче безусловно е огромна крачка напред за авиацията, която вероятно ще проправи път за бъдещо разширяване и масово приложението на тази технология. Първият A350-XWB, снабден с тази система, беше доставен на китайската компания China Eastern Airlines.

Засега всички действия, достъпни чрез тъч-скрийн функционалността, могат да се извършват и по „стария“ начин – посредством вградените в централната конзола „trackball“ и клавиатура. Това, освен че беше изискване за сертифицирането, определено е и удобство за онези пилоти, които не държат да се ползват от възможността да управляват самолета „с едно движение на пръста“.

Снабдените с тъч-скрийн дисплеи са свързани преди всичко с функциите на т.нар. „electronic flight bag“.

Това представлява специализиран лаптоп, на който пилотите могат предварително да зададат всички параметри на полета и навигацията, а в пилотската кабина този лаптоп се включва директно към компютърните системи на самолета, посредством специално предназначена за целта докинг станция.

Както може да се очаква, за тъч-скрийните са достъпни всички действия, като pinch-zooming и panning, с които отдавна сме свикнали от мобилните телефони и таблетите.

Очевидно с това си действие Airbus целят, посредством реакцията на пилотите, да оценят степента на приложимост на тази технология и перспективите ѝ за развитие.

По тази причина и засега от Airbus не планират масово въвеждане на тъч-скрийните в другите си модели.