Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

74-годишен Douglas DC-3 се разби в Колумбия. Няма оцелели.

На 9 март 2019 в Колумбия се разби над 74-годишен Douglas DC-3. На борда е имало тричленен екипаж и 11 пътника. Оцелели от инцидента няма.

Катастрофата е станала в 10:40 местно време, когато произведената през 1945 г. машина със сериен номер 99826 и регистрация HK-2494 се е разбила до черен път в близост до градчето Вереда ла Бендисион в Колумбия.

Метеорологичните условия в момента на катастрофата са били добри, а малко преди инцидента пилотът е подал сигнал „Mayday“ за възникнала критична ситуация. Въпреки това обаче причините за катастрофата тепърва предстои да се изясняват.

При съприкосновението със земята самолетът се е запалил и почти напълно е изгорял.

Douglas DC-3 e двумоторен витлов самолет, който изигра огромна роля за развитието на световния въздушен транспорт от средата на 30-те до началото на 60-те години на ХХ век. С първата си поява, още през 1935, DC-3 завладява пазара на транспортни пътнически самолети и до началото на Втората световна война близо 80% от самолетния парк по света се състои единствено от такива машини. Огромна е ролята на легендарния DC-3 и по времето на Втората световна война, когато самолети от този тип са широко използвани както за транспортни цели, така и за десанти. От борда на стотици Douglas DC-3 е извършена и въздушната част от десанта на съюзническите войски в Нормандия през 1944 г.

През цялото време на експлоатация DC-3 претърпява множество модернизации, една от които е смяната на буталните двигатели с турбовитлови, но иначе общата конструкция на самолета се оказва толкова успешна е надеждна, че по нея практически промени не се правят. В наши дни само единични бройки Douglas DC-3 са все още в експлоатация, а Колумбия е една от малкото страни в света, в които тази машина все още се ползва за пътнически превози.

 

Споделете в ...