Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

737 MAX успешно завърши сертификационните полети. Какво следва?

През първите три дни на тази седмица, в района на Сиатъл, в присъствието на назначена комисия от Федералната авиационна администрация на САЩ (Federal Aviation Administration – FAA), успешно завършиха тестовите полети за повторна сертификация на самолетите от серията Boeing 737 MAX, над които вече повече от година тегне забрана за полети.

Както можеше да се очаква, основното внимание на комисията беше фокусирано върху промените, които Boeing въведе в автоматизираната система за усилване на маневрените характеристики, известна като MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), станала причина за двете катастрофи със самолети от този тип, които отнеха животите 346 човека в края на 2018 и началото на 2019 г.

Всъщност тестовете продължиха по-малко от 8 летателни часа – тестовият Boeing 737 Max 7 беше във въздуха два часа в понеделник (29 юни), четири часа във вторник (30 юни), и час и 37 минути в сряда (1 юли).

“Макар тези полети да са наистина важна стъпка напред, заявиха в изявление FAA, още много задачи остават да бъдат изпълнени, включително внимателен анализ на данните, получени по време на тези полети.”

“Агенцията следва ясно дефинирани процедури, за които е нужно време за задълбочен преглед на работата на Boeing. Ще отменим забраната за полети едва след като експертите по безопасност на FAA се уверят, че самолетът отговаря на сертификационните стандарти”, завършват изявлението си FAA.

Без да се впускаме в детайлите от промените в MCAS, ще кажем само че Boeing изцяло са променили архитектурата за управление на самолета. Сега вече самолетът ползва едновременно ресурсите и на двата компютъра за управление (flight control computers), които в реално време сравняват и данните, получени от двата комплекта сензори.

Освен анализът от работата на „новата“ MCAS, пред Boeing и възстановяването на полетите за типа стоят още ред съществени стъпки.

Една от тях е например дефинирането на минималните изисквания за обучение на пилотите и методиката на това обучение които, преди да бъдат окончателно одобрени от FAA, следва да бъдат предложени за публично обсъждане от авиационната общност.

Друга важна стъпка е и приемането от техническия експертен съвет към FAA на цялостната нова документация на Boeing за серията MAX, включително и обемна документация, свързана както с поддръжката на машините, така и с процедурите, свързани с възстановяването на полетите на „приземените“ вече повече от година машини.

Както вече писахме в други материали в сайта ни, експертите не очакват възобновяването на полетите на серията MAX да стане преди края на септември 2020, при това евентуално само за територията на САЩ. Европейският авиационен регулатор EASA засега не е оповестил кога и по какъв начин ще бъдат възстановени полетите на серията MAX в регионите под негова юрисдикция.Споделете в ...