Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

34 години след атентата в Локърби, екстрадираха в САЩ заподозрян либиец

Някои от вас си спомнят, а други само са чували за атентата в самолета на Pan Am през 1988, когато пълен с пътници Boeing 747 беше взривен над шотландското градче Локърби.

Тогава полет 103 на Pan Am от Лондон Хийтроу до Ню Йорк JFK се взриви на височина 9 500 метра, причинявайки смъртта на всичките 259 пътници и екипаж на борда и 11 човека на земята.

Разследванията навремето доведоха до заключението, че бомбата е била изработена от пластичен експлозив Semtex, който е бил скрит в касетофон в багажното отделение на Боинга. Експлозията е била с такава сила, че още във въздуха самолетът се разпада на хиляди парчета, които се разпиляват на земята върху площ от около 2000 квадратни километра. Пътниците са били предимно американски граждани.

През 1998 г. либийският лидер тогава Муамар Кадафи се съгласява да екстрадира двама от заподозрените за атентата – Ал-Амин Фхима и Абдел Ал-Меграхи – за да бъдат съдени в Холандия. Освен това либийското правителство се съгласява да плати обезщетение на семействата на загиналите в атентата.

При процеса през 2001 в Холандия, Фхима е оправдан поради липса на доказателства, а Ал-Меграхи получава доживотен затвор. През 2009 г. обаче той е освободен от затвора, защото е диагностициран с рак на простатата. Решението за освобождаване предизвиква остри критики от семействата на жертвите и от тогавашния президент на САЩ Барак Обама. Ал-Меграхи почива през 2012 г.

Днес, 34 години по-късно, друг служител на либийското разузнаване е обвинен в непосредственото създаване на взривното устройство и вече е екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден. Става дума за бившия служител на либийското разузнаване Абу Агила Мохамад Масуд.

В продължение на десетилетия Министерството на правосъдието на САЩ се опитва да доведе Масуд в Съединените щати. Още през 2020 г. главният прокурор Уилям П. Бар обвини либийския гражданин в непосредственото създаване на бомбата, използвана за взривяването на самолета на Pan Am. Когато обвиненията срещу Масуд бяха повдигнати, той се намираше в либийски затвор за престъпления, несвързани с терористичната атака.

Всъщност още през 2012 Масуд е признал пред либийските власти, че е участвал в терористичната атака на Pan Am през 1988 г. Според правни експерти обаче, дори и екстрадирането на Масуд в Съединените щати да позволи той да бъде съден, едва ли самопризнанието, направено в либийски затвор под очевиден натиск, ще бъде прието като доказателство.

Нека накрая припомним, че терористичната атака в Локърби предизвика въвеждането на принципа за сигурност на въздухоплаването, известен като „няма багаж без пътник“, според който багаж не може да пътува, ако не е свързан с конкретен пътник в самолета.

Наистина, в случая с полет 103 на Pan Am, куфарът с бомбата пътува от Малта до Франкфурт и от Франкфурт до Лондон без придружаващ пътник. Ако правилото „няма багаж без пътник“ вече беше в сила, бомбената атака нямаше как да се осъществи.

Снимка: Getty Images

Споделете в ...