Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

2017-та година е била най-безаварийна за гражданската авиация

Според холандската консултантска компания по авиационна безопасност "To70", изминалата 2017-та година е била най-безаварийната с историята на гражданското въздухоплаване, само с два фатални авиационни инцидента и общо 13 жертви.

И двата инцидента са били с малки турбовитлови самолети, като през 2017 нито един реактивен пътнически лайнер не е катастрофирал.

Първият фатален инцидент за 2017 беше през октомври, когато двумоторна авиолинейка Embraer Brasilia получи отказ на двигателите, в резултат на което загинаха седем души на борда, включително пациентът.

През ноември пък, произведен в Чехия Let 410, собственост на авиокомпанията Хабаровск Авия, се разби при кацане в град Нелкан в руския далечен Изток, при което загинаха шест човека. От инцидента оцеля единствено едно четиригодишно момиче.

За сравнение, през 2016-та 271 човека загубиха живота си при 7 авиационни инцидента. Най тежките от тях бяха катастрофата при полета на Egyptair от Париж до Кайро, при която загинаха 66 човека, както и фаталния инцидент с бразилския футболен отбор Чапекоензе в Колумбия, който отне 71 човешки живота. Краят на 2016 пък ще се запомни с катастрофата на руския Ту-154, в която загинаха повечето членове на ансамбъла за песни и танци на руската армия и бяха загубени 91 човешки живота.

2015 е била още по-тежка за авиацията. През тази година загиват 471 човека в четири авиокатастрофи. Като най тежки през тази година се посочват катастрофите с полета от Шарм Ел Шейх до Петербург, отнел 224 живота, и предизвикатана от втория пилот на Ербъса на Germanwings Андреас Лубитц, в полет от Барселона до Дюселдорф, при който загинаха 150 човека.

Най-лоша за авиацията през последните години е била 2014, през която 864 загиват при авиационни катастрофи, включително печално известния полет MH370 на Malaysia Airlines, чиято съдба още не е известна, и сваленият от руска ракета над Украйна полет MH17.