Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

165 хиляди доброволци вече са се записали за еднопосочния полет до Марс

Проектите за полет до Марс датират още от началото на петдесетте години, тоест години преди човек дори да полети в орбита около Земята. Всички проекти досега обаче са се сблъсквали с един и същ проблем – полетът до Марс е толкова дълъг, че при сегашните технологии не е възможно космическият кораб да носи със себе си горивото, необходимо и за връщането до Земята.

Идеята за еднопосочен полет към Марс се заражда през 1998, а по-конкретни параметри започва да придобива през 2006 с проекта "Mars to Stay", зад който застават активистът на космическите пътувания Брус Маккензи и астронавтът кацнал на Луната, Бъз Олдрин.

Концепцията се състои в изпращане на Марс на група представители на човешката раса, които да се заемат с проекти по тераформиране (създаване на по-подходящи и по-близки до земните условия за живот на тази планета), без възможност за завръщане на Земята.

Набирането на кандидати за този еднопосочен полет до Червената планета вече стартира и до момента са се записали 165 хиляди кандидата, като по-голямата част от тях са американци, китайци, бразилци, индуси, руснаци, британци, мексиканци и канадци.

Съгласно плановете на програмата, първите земляни трябва да се озоват на Марс десет години след стартирането на проекта, което е планирано за 22 април 2023, а до юли 2015 от всичките 165 хиляди кандидати трябва да бъдат избрани 24 участника в експедицията, които ще започнат интензивно седемгошишно обучение в екипи от по четири човека.

Споделете в ...