Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Безпилотен самолет направи рекорд по продължителност на полета

Безпилотният летателен апарат Euro Hawk, числящ се към ВВС на Германия, постави рекорд по продължителност на полета без дозареждане.

В прес-съобщение на американската компания Northrop Grumman, производители на безпилотника, се казва че на 8 и 9 август Euro Hawk е изпълнил по маршрут в Европа полет с времетраене 25.3 часа на височина 17900 метра.

Полетът е бил в рамките на изпитания на машината, стартирали през юли, когато самолетът е направил транзатлантически полет, след като е излетял от базата Едуардс в Калифорния и е кацнал в германската военновъздушна база Манхинг. При този полет самолетът е бил във въздуха повече от 22 часа, прелитайки над 9000 километра.

Разработката на Euro Hawk е започнала през 2007 г. В проекта участват компаниите Northrop Grumman и европейската Cassidian. Апаратът е създаден на базата на американския RQ-4 Global Hawk Block 20, но се отличава от него по апаратурата за радио разузнаване. Наземният комплекс за управление на апарата също е различен и е разработка на Cassidian.

По информация от Northrop Grumman