Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Френско военно издание публикува информация за бъдещ руски бомбардировач

 

Френското аерокосмическо издание Air&Cosmos публикува материал, в който се разкриват някои технически данни за нов руски бомбардировач – ПАК ДА (Перспективный Авиационный Комплекс Дальной Авиации).

Според материала, конкурсът за създаване на новия руски стратегически бомбардировач е обявен преди 10 г. и е спечелен от конструкторското бюро „Туполев”. Проектът, спечелил конкурса, е получил кодовото наименование „изделие 80” и одобрен през пролетта на 2013 г.

От публикуваната 3D визуализация, проектът ПАК ДА очевидно е базиран на концепцията „летящо крило”, а от данните става ясно, че машината ще е с маса 145 тона и полезен товар от 30 тона. „Изделие 80” е почти двойно по-лек и от използвания в момента стратегически бомбардировач Ту-160, който е с маса 275 тона.

ПАК ДА ще лети с дозвукова скорост, а далечината на полета му без дозареждане ще е 15 000 км. Машината ще се задвижва от два турбовентилаторни двигателя с по 23 тона тяга всеки. В статията си Air&Cosmos допълва обаче, че създаването на действащ прототип ПАК ДА ще бъде отложено с най-малко 5 години, докато още са на въоръжение Ту-95МС.

Дали този проект някога наистина ще види бял свят предстои да видим. Досегашната история на проекта ПАК ФА (Перспективный Авиационный Комплекс Фронтовой Авиации) не е особено обнадеждаваща, предвид развитието на изтребителя „Су-57 ПАК ФА“. Проектът стартира още в края на осемдесетте години на ХХ век, първият прототип полетя едва през 2010 г, а машината и до ден-днешен не е влязла на въоръжение.