Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Фирмата Sonex представи лек едноместен реактивен самолет

Новини от света на авиациятаНа провеждащия се в момента авиофестивал в Ошкош, Уисконсин, базираната също в Ошкош фирма Sonex представи новото си творение – "персонален джет" (personal jet) с марка SubSonex. SubSonex е малък едноместен самолет, който ще се продава като комплект за монтаж (kit plane) и е оборудван с един турбореактивен двигател. 

В същност повечето компоненти в кита за монтаж, включително целия фюзелаж и кабината, са предварително сглобени. За щастливия собственик остава да сглоби единствено крилата, прибираемия колесник, електрическите и електронни системи, както и индивидуалния спасителен парашут за целия самолет.

SubSonex се задвижва от един турбореактивен двигател PBS TJ-100, произведен от чешката компания PBS Velká Bíteš, предоставящ около 125 кг статична тяга.

Крайната цена на самолетчето все още не е фиксирана, но първите бройки, поръчани на място в Ошкош, са били договорени за по 125 хиляди долара и се предполага, че впоследствие, при серийно производство, цената ще падне още.

Засега машината може да лети само на територията на САЩ, със статута на експериментален модел и със специално разрешително от FAA.

По информация от flyingmag.com