Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Точно 71 години след подвига на Димитър Списаревски, откриха негов паметник в село Долни Пасарел

На 20 декември 2014, по инициатива на група местни младежи, кметицата на селото Наталия Александрова и от структурата на ВМРО в София, в село Долни Пасарел днес беше открит паметник на легендарния български пилот поручик Димитър Списаревски. 

Точно преди 71 години, на 20 декември 1943 г, от пистата на летище Божурище, Списаревски излита на борда на своя Месершмит Bf109 Gustav за последната си мисия по отбраната на София. Малко по-късно, след като привършва боеприпасите си, той се врязва в лидера на формацията бомбардировачи, насочили се към София.

Американският "Либерейтър" се разцепва във въздуха и не стига до София, а самолетът на Списаревски пада близо Пасарел. Объркани от подвига на българина, останалите бомбардировачи от формацията се прегрупират и се връщат в базите си, без да достигнат София. Поручик Спирасевски посмъртно е произведен в чин капитан.

На официалната церемония присъстваха много жители на Долни Пасарел, първият български космонавт Георги Иванов, Ивайло Иванов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

По информация от mediapool.bg
Снимка: lostbulgaria.com