Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Станаха известни нови и доста смущаващи факти за авиокатастрофата в Казан

Според руския сайт rosbalt.ru, пътниците за полета от Москва до Казан първоначално е трябвало да летят със самолет Bombardier, но в последния момент доста по-новият Bombardier е бил заменен с 23-годишния Boeing 737-500, защото първата машина не разполагала с места от бизнес класа.

Бизнес класата била наложена от факта, че с полета трябвало да пътуват синът на президента на Татарстан и шефът на националната сигурност на републиката. Както стана известно вчера, и двамата са загинали в катастрофата, заедно с другите 44 пътника и шестчленен екипаж.

Друг руски сайт, mk.ru, публикува и още смущаващи факти: Според специалисти, квалификацията както на командира на полета, така и на втория пилот, са били недостатъчни. Според тях командирът бил "преквалифициран" бивш щурман, а вторият пилот – "преквалифициран" бивш борд инженер. На всичкото отгоре дори командирът имал едва едногодишен опит като пилот.

Както е известно, в разпространените доскоро руски самолети от типа Ту-154 или Ту-134, екипажите са три и дори четири членни, включващи както щурман, така и борд инженер. При съвременните машини от типа на Boeing или Airbus, екипажът се състои само от двама души – командир и втори пилот.

Журналисти си задават въпроса как ръководството на авиокомпанията е могло да събере екипаж, съставен от неопитен бивш щурман и недоучен борд инженер? Отговор на подобен въпрос дават следващите факти:

Генералният директор на авиокомпанията, Аксан Римович Гиниятулин, роден през 1977, бил завършил Ташкентския селскостопански институт със специалност инженер по напояване. Преди назначаването си за директор на Татарстан Ерлайнз, Гиниятулин е работил като счетоводител и търговски представител в САЩ и Канада и не е имал абсолютно никакъв опит в ръководството на авиационен оператор.

От разчитането на "черните кутии" става също ясно, че машината се е разбила при втори заход, като при първия автоматиката на Боинга е сигнализирала за "некоректна конфигурация за кацане" и пилотите поискали преминаване на втори кръг. Предполага се, че предкрилките, задкрилките или колесника не са били спуснати в положение за кацане.

Все още не е ясно каква е била конфигурацията на машината при втория заход, но при захода самолетът рязко е пикирал  от сравнително голяма височина и се е разбил на около 150 метра преди началото на пистата.

От видеозаписа на охранителната камера по-долу се вижда, че предвид разстоянието до пистата (само 150 метра), височината, от която самолетът стръмно пикира до земята, е прекалено голяма за нормален заход.

Друг смущаващ факт е, че пилотите не са съобщили на диспечерите причината за преминаване на втори кръг, каквото е изискването при такива случаи.

По информация от rosbalt.ru и mk.ru