Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Спешно доставиха животоспасяваща медицинска апаратура с изтребител F-16

Изтребител F-16 на норвежките ВВС спаси човешки живот, като пренесе животоспасяваща медицинска апаратура прикрепена на мястото, където обикновено се прикрепят бомби.

Пациент в изключително тежко състояние се намирал в отдалеченото норвежко градче Бодьо и единствената му надежда била да бъде незабавно включен в апарат, наречен ECMO, известен още като апарат "сърце – бял дроб".

За съжаление, най-близкият такъв апарат се намирал в град Трондхайм, на цели 450 километра от нуждаещия се болен, на когото лекарите давали броени минути живот – много по-малко от десетте часа, нужни за транспортиране на апарата по пътната мрежа.

Тогава на лекарите им хрумнала идеята да се обадят във военновъздушната база, намираща се в близост до Трондхайм, където попаднали на полковник Бьорг Клеппе – командир на базираната там 338 ескадрила.

Полковникът реагирал мигновено и решил да прикрепи към един от изтребителите F-16 специален товарен отсек на мястото, където обикновено се прикрепят бомби или ракети.

След като от болницата спешно придвижили апарата "сърце – бял дроб" до летището, където се уверили, че може да се побере в товарния отсек, машината излетяла в посока Бодьо.

Пилотът, типично в стил "бърза помощ", взел с изтребителя разстоянието от 450 километра само за 25 минути, с което времето от първоначалното обаждане до доставянето на животоспасяващия апарат станало не повече от 40 минути.

Директорът на клиниката в Бодьо, д-р Кристиан Барнс по-късно потвърдил, че животът на пациента е бил спасен и лечението му ще продължи след транспортирането му в по-голяма болница.

Полковник Бьорг Клеппе – командирът 338-ма ескадрила пък пояснил, че ако обаждането е било дошло само десетина минути по-късно, всички изтребители са щели вече да бъдат във въздуха заради планираното същия ден учение и вероятно е нямало да може да се помогне навреме.

Макар не за пръв път бойна техника да помага при доставката на животоспасяваща медицинска апаратура, пренасянето на подобна техника със свръхзвуков изтребител вероятно се случва за първи път в историята на бойната авиация.